Iskoristite sunčanu nedjelju vikenda koji dolazi i posjetite Fužine, koja je domaćin Dana jagoda, gdje od ljekovitih i mirisnih plodova pripremaju niz slasnih domaćih divota – od likera i sirupa do brojnih slatkih delicija.
Uz rekreativni i gastro doživljaj možete ponešto i saznati o ljekovitosti jagoda, a restorani Bitoraj, Volta i Arnika nude specijalitete na temu jagoda.
Na ovom mjestu ispričati ćemo Vam tek dio priče o jagodama, a ako Vas zanima nastavak i želite uživati u mirisu i slasnim zalogajima dođite posjetite fužinarske restorane u razdoblju od 1. do 10. srpnja, a 3. srpnja pozivamo Vas na Dan jagoda na Karolini, gdje ćete o uživati u prekrasnom krajoliku mirisnog “Edukativnog vrta Karoline” u Belom Selu, upoznati graditelja Karoline te usput upoznati djelić fužinarske turističke ponude.
Jeste li znali?
Jagode pojačavaju apetit, smiruju probavu i arterije, dobre su kod probavnih smetnji, a list i korijen biljke se koriste kao lijek protiv kostobolje. Osim što smanjuju umor, jagode su dobre za pročišćavanje krvi u organizmu, ubrzavanje cirkulacije, a odličan su izvor vitamina A i C. Vitamin C igra značajnu ulogu u borbi protiv celulita.
Čaj od jagode je također ljekovit, a pravi se od lista jagode, najbolje lista sakupljenog prije cvjetanja jagoda. Ovaj čaj pomaže kod probavnih tegoba i ženskih bolesti.
Svježe ubrana jagoda se može iskoristiti kao sredstvo za ublažavanje posljedica opeklina na koži.